Type Radio: 
Lokale Radio
PLASKE
Radio Plaske Lubbeek FM 107.3
Lubbeek
Type Radio: 
Lokale Radio
Oorspronkelijke roepnaam: 
Plaske
In de ether sinds: 
1981
Gestopt met uitzenden: 
zondag 30 november 2003

3 mensen besluiten in 1981 in Lubbeek Radio PLASKE op te richten. Het idee om deze radio te starten werd gekregen aan het water toen ze aan het vissen waren, vandaar de naam Plaske.

De drie mensen spraken elk hun spaarrekening aan, staken de grens over, en kochten in Nederland een zender. Ook werden er twee platendraaiers, een micro en een aantal platen aangekocht.
 

Elke avond werd er uitgezonden en dit telkens vanaf een andere locatie, daar de radio toen nog niet erkend was en eigenlijk uitzenden verboden was. Het gebeurde zelfs dat er een tijdje vanuit een caravan werd uitgezonden.
 

Het uitzenden was toen illegaal en dat maakte het zo prettig, vertellen de oprichters jaren later, hoewel sommigen destijds vol angst zaten om opgepakt te worden.
 

De eerste maanden ging Plaske alleen 's avonds op antenne. Al gauw telde de radio reeds een 30-tal medewerkers, zodat er na bijna een jaar alleen 's avonds muziek te brengen een dagvullend programma kon aangeboden worden aan de talrijke luisteraars.
 

De eerste jaren van uitzenden had Plaske een vaste stek langs de Lubbeekse Dorpskring. In 1986 werd er verhuisd naar de Binkomstraat 4 A, eveneens te Lubbeek. Even vermelden dat Plaske tijdens deze heuse verhuis amper 30 minuten (u leest het goed: amper een half uur) uit de ether is geweest.
 

In die periode zond Plaske reeds 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uit en dat zou zo blijven tot het bericht in 1988 kwam dat Plaske zijn frequentie (toen 103.8 FM) vanaf 21 februari moest delen met een kollega radiostation uit de buurt, nl. Radio Atlantis Lovenjoel.
 

Deze frequentiedeling duurde tot zaterdag 13 oktober 1990. Vanaf die datum kregen beide radiostations elk een eigen golflengte zodat ze beiden terug 7 dagen op 7, 24 uur op 24 konden uitzenden. Radio Atlantis Lovenjoel (later Radio Sunrise) mocht dat doen via FM 105.3 en Radio Plaske via 107.3.  Dit alles omdat ondertussen Radio Express, die vanuit het nabij gelegen Bekkevoort uitzond op 107.3 FM, gestopt was met uitzenden.

RADIO PLASKE hield op te bestaan op zondag 30 november 2003.

 

Bijkomende stickers: 
Radio Plaske Lubbeek FM 103.8
Radio Plaske Lubbeek FM 103.6
Afbeeldingen: 
Rudy Gybels, september 2003
 Michiel tijdens zijn programma op donderdagavond (augustus 2003)
DJ Express, 1992
Zicht vanuit de café op de live-studio
De opnamestudio in 1992
Christophe Mallaerts tijdens zijn programma.
Christophe Mallaerts tijdens zijn programma.
Ricky Blue
Antennemast
Geluidfragmenten: 
Lied van Radio Plaske door Burt Blanca
Lied van Radio Plaske door DJ Roberto